המטרות של חוק האנג'לים
סעיף 20 בחוק ההסדרים של שנת 2011 הביא לעולם את המושג "חוק האנג'לים". הסעיף המופיע בחוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011-2012 נועד לקדם תעשיות היי טק בישראל. הוא יוצר באופן מובחן תמריץ מס לעידוד השקעות של יחידים. אלו יכולים להשקיע בחברות הזנק המוגדרות בתור "חברת מטרה" לפי קריטריונים המופיעים בחוק, לגבי בחזרה הטבות מס משמעותיות ולעזור להן להפוך לחברות יציבות ומבוססות שיתרמו למשק.
המטרה העיקרית של חוק האנג'לים היא מצד אחד לעודד חברות הזנק, אך מצד שני למנוע הוצאות מתקציב המדינה. התמריץ הניתן במסגרת סעיף 20 של חוק ההסדרים הוא בדרך כלל התרת השקעה של אנג'לים (יחידים) במניות של חברות עתירות מחקר ופיתוח כהוצאה מוכרת. מי שאינו בקיא בתחום המס עשוי שלא לייחס להטבה זו משמעות גדולה, אך בפועל היא באה לידי ביטוי בחיסכון של אלפי ומיליוני שקלים מדי שנה.
חקיקה ייחודית וחריגה בדיני המס
גם דרך ההתייחסות של רשות המיסים בעצמה אל חוק האנג'לים ניתן להסיק על משמעות הסעיף. לפי פרסומים של רשות המיסים, חוק האנג'לים הוא חלק מחקיקה ייחודית וחריגה מדיני המס. חקיקה זו אינה עולה בקנה אחד עם מטרות מסורתיות של דיני המיסים. הרשות מדגישה כי אין לראות את העמדות הבאות לידי ביטוי בחוק ההסדרים כמדיניות המשקפת את עמדתה בנסיבות אחרות. זו טענה המסבירה את האטרקטיביות של הטבת המס עבור המשקיעים ואת הפוטנציאל של החוק.
חשוב להזכיר כי במקור נחקק סעיף 20 של חוק ההסדרים בתור הוראת שעה בלבד. לאחרונה הכריז משרד התמ"ת על שינויים מסוימים שייערכו בחוק. שינויים אלו צפויים לעזור להתאים את חוק האנג'לים לעידן הנוכחי ולהתגבר על בעיות שהתעוררו במהלך יישומו.