מהם דיני חברות ומתי הם באים לידי ביטוי?
יש תחומים משפטיים רבים שנחשבים מרתקים במיוחד, אבל אין ספק שאחד התחומים החשובים, המעניינים, שאוסר להתעלם מהם, הוא התחום של דיני חברות. מאחורי התחום של דיני חברות עומדת לוגיקה שחשוב מאד להבין. עבור רוב המדינות, החברות (או כפי שהן מכונות לעתים: תאגידים) מהוות ישות משפטית עצמאית שעומדת בפני עצמה. זאת אומרת שכאשר תובעים חברה על שלל נכסיה – לא תובעים את נכסיו האישיים של בעל המניות בחברה, ובכך יש כאמור הפרדה חשובה, ששונה מאד מתביעה של עסק שאיננו במעמד של חברה/תאגיד.
מהם הקשיים העולים בדיני החברות?
הנושא של דיני חברות כמובן יכול לעורר לא מעט קשיים ובעיות. קודם כל, מאחר שיש הפרדה משפטית מוחלטת והחברה היא ישות משפטית עצמאית, עולה לא פעם השאלה מהם נכסי החברה, מהם נכסי הבעלים שלה, ומה החלוקה ביניהם. יש לא פעם גם דיונים בשאלה מיהם בעלי השליטה בחברה ומהן ההחלטות שהם רשאים לקבל – לא פעם יש ויכוחים בין בעלי מניות בחברה, סביב נושא השליטה בחברה.
עוד קשיים שעולים בתחום של דיני חברות נוגעים לשינויים במבנה החברה – מה קורה כאשר חברה מתאחדת עם חברה נוספת? מה קורה כאשר חברה מפצלת? מה קורה כשחברה משנה את מעמדה לעסק משותף או הפוך – כשעסק הופך לחברה? אלו שאלות מורכבות מאד, ולכן לרוב כשעוסקים בתחום של דיני חברות, חובה להיעזר בעורך דין מומחה.
האם הכל מגיע לבית המשפט?
חשוב מאד להבין בנוסף כי סכסוכים בנושא של דיני חברות לא בהכרח יגיעו תמיד לפתחו של בית המשפט, ולא הכל חייב להגיע לערכאה שיפוטית. במקרים רבים, בזכות התערבותו של עורך דין מיומן, אפשר ליצור הסכמים וחוזים אשר מראש ימנעו את הצורך לפנות לערכאות משפטיות ,ויש גם אפשרויות לבוררות ולגישור בתחומי החברות והתאגידים.