היתרונות של גילוי מרצון
יש הרבה יתרונות לנוהל גילוי מרצון כפי שנאכף על ידי רשות המיסים בישראל. ראשית, המטרה של רשות המיסים בהטמעת הנוהל היא לעודד אנשים לדווח על עבירות מס בתמורה לחסינות מהליך פלילי. החסינות היא אינטרס מובהק של אזרחי ישראל שאינם רוצים להיגרר לבתי משפט או לספוג עונשים כבדים. החסינות ניתנת על ידי רשות המיסים רק בהינתן קריטריונים מסוימים כפי שמופיעים בהוראות החוק.
שנית, יש הטבות אחרות המלוות את ניצול היתרונות של הליך גילוי מרצון. רשות המיסים מעניקה פטור מקנסות, ריביות וחלק מהפרשי הצמדה. יש גם אפשרות להגשת גילוי אנונימי אשר באמצעותו נמנעת חשיפת שמות הנישומים עד להגעה להסדר מס בעניינם. תכונות אלו לא היו אפשריות בעבר אולם כעת הם מהווים חלק בלתי נפרד ממערכת השיקולים.
על אילו הכנסות ניתן לבצע הליך גילוי מרצון?
נוהל גילוי מרצון מוגבל לזמן קצוב והוא חל רק על הכנסות פאסיביות. ברשימת ההכנסות הפאסיביות ניתן למצוא לדוגמא הכנסות לא מדווחות מנכסים בחו"ל, הכנסות שהתקבלו בירושה ומתנות מתושבי חוץ. סוג נוסף של הכנסות פאסיביות כולל הכנסות לא מדווחות מנכסי חוץ, כאשר המקור הכספי הוא בארץ ולכן טעון תשלום מס. סוג שלישי ולא פחות נפוץ של הכנסות פאסיביות כולל הכנסות מרווחי ריבית והפרשי הצמדה בגין חשבונות בנק בחו"ל.
נוהל הגילוי החדש נחשב אטרקטיבי בהשוואה להוראות קודמות של רשות המיסים. אנשי מקצוע, עורכי דין ורואי חשבון ממליצים לעיתים קרובות על ניצול התכונות והמאפיינים של גילוי מרצון. סביר להניח כי תושבי ישראל שלא רוצים להתמודד עם סנקציות פליליות יסכימו לאמץ את ההליך הזה. הדבר החשוב הוא לבצע אותו מוקדם ככל האפשר ותוך ניצול ההטבות השונות הקבועות בחוק.